Tel. nummer: 013 513 4766
ONZE PRAKTIJK
PARAVETERINAIRE CONSULTEN
Puppy/kitten consult
Wij helpen graag mensen met hun nieuwe aanwinst. Tijdens dit consult wordt er veel verteld over wat belangrijk is voor de pup of kitten:
Voeding
Gewicht
Gedrag
Opvoeding
Vaccinaties
Vachtverzorging
Gebitsverzorging
Parasietenbestrijding
Verzorging van ogen, oren, neus en nagels
Het eerste jaar van een pup/kitten is een belangrijke periode qua groei en gedrag en daarom willen wij graag adviezen gaan geven over hoe ze hun pup/kitten hier in het beste kunnen begeleiden. Ook is het een mooie manier om de pup/kitten te laten wennen aan de dierenartsenpraktijk en alle handelingen die daar voorkomen:
Op de behandeltafel staan
Op de weegschaal staan
Vertrouwd te raken met het onderzoek dat de assistente uitvoert
Na het consult krijgen de eigenaren van de pup/kitten ook nog een boekje mee met informatie.
Gewichtsconsult
Wij bieden gewichtsconsulten aan omdat mensen vaak niet zien of door hebben dat een hond/kat te dik of juist te dun is. Mensen zijn er vaak dus niet van bewust en daarom bieden deze activiteit/consult aanbieden. Er wordt een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en eventuele bloed/urine onderzoeken. Samen kijken we of het dier goed op gewicht is of niet, en wat we er anders eventueel aan kunnen doen. Samen wordt er dan een plan gemaakt hoe we ervoor kunnen zorgen dat het dier weer op het juiste gewicht is. Dit kan door middel van:
Voeding
Lichaamsbeweging
Gedrag
Daarnaast maken wij ook gebruik van het ‘Slimfit’ afslankprogramma.
Diabetes (suikerziekte)
Diabetes is erg vervelend voor een dier en vaak hebben eigenaren ook niet door dat het dier diabetes heeft. Met een officiële diabetesconsulente in onze praktijk kunnen we een complete begeleiding en advies geven indien de diagnose diabetes bij uw hond of kat wordt gediagnosticeerd. Van dieetmaatregelen tot insulineprikken en praktische tips daarin of het controleren van het suikergehalte bij het instellen van de juiste dosering insuline.
Gebitsconsulten
Veel dieren hebben gebitsproblemen zonder dat de eigenaren het weten. Daarom is het belangrijk dat hier aandacht aan wordt gegeven. Tijdens onze gebitsconsulten controleren we het gebit van uw dier. De assistente bespreekt met u eventuele bijzonderheden en geeft hierbij adviezen. In februari (gebittenmaand) kunnen honden en katten gratis op gebitscontrole komen. De rest van het jaar kunnen ze ook voor een controle komen.
​
Senioren consult
Als onze geliefde viervoeters op leeftijd zijn kunnen er ouderdomskwalen ontstaan. Een regelmatige controle van het huisdier kan zo maar helpen om de ouderdomskwalen te kunnen ondervangen. Door symptomen te herkennen en te melden bij de praktijk kunnen de kwalen en ook de onderliggende aandoeningen mogelijk vroegtijdig diagnosticeren en behandelen. Er wordt een lichamelijk onderzoek gedaan en het is ook mogelijk om een bloedonderzoek uit te voeren.
FYSIO- EN HYDROTHERAPIE
Fysiotherapie
Op onze praktijk beschikken wij over een dierfysiotherapeut gericht op honden. De dierfysiotherapeut werkt in aanvulling op de dierenarts en kan worden in gezet voor:
Revalidatie na een operatie
Neurologische aandoeningen
Ondersteuning tijdens een behandeling met medicijnen of rust
Pijnklachten
Artrose
Onderdeel van een traject om gewicht te verliezen
Ter preventie van mogelijke fysieke klachten
​​​
Een dierenfysiotherapeut heeft als doel het oplossen of verminderen van de klachten die het dier ondervindt tijdens het bewegen.
Hydrotherapie
Hydrotherapie is een vorm van fysiotherapie wat uitgevoerd wordt in het water. Door de positieve eigenschappen van het water, die bijdragen aan een snel herstel van het dier, is het bewegen in het water een veilige en goede manier van het revalideren.
​
Het water zorgt voor de opwaartse druk waardoor er minder gewicht op de gewrichten van het dier rust. Hierdoor wordt het bewegen makkelijker.
Hydrotherapie zorgt voor:
Snellere spieropbouw
Meer flexibiliteit en mobiliteit in de gewrichten
Functieherstel van de spieren en gewrichten
Betere stabiliteit en ontspanning van de spieren
Welke honden hebben baat bij hydrotherapie
Orthopedische condities
Neurologische problemen
Blessures
Ouderdom
Overgewicht
Sporthonden
LABORATORIUM
Bloed- en urineonderzoek
In ons laboratorium kunnen wij verschillende bloed- en urineonderzoeken doen. We beschikken over moderne apparatuur. Het voordeel hier van is dat wij veel onderzoeken in huis kunnen doen waardoor de uitslag vrijwel direct binnen is en dat de kosten hiervan beperkt worden.
​
Ontlastingsonderzoek
In ons laboratorium kunnen wij verschillende ontlastingsonderzoeken doen. Wij werken dan met SNAP-testen en beschikken over microscopen. Het voordeel hiervan is dat wij veel onderzoeken in huis kunnen doen en dat hiervan de uitslag vrijwel direct binnen is, ook worden de kosten hierdoor beperkt.
​
Microscopisch onderzoek
In ons laboratorium beschikken wij over moderne microscopen. Hierbij kunnen we bijv. huid afkrabsels direct kunnen bekijken. Het voordeel hiervan is dat wij veel onderzoeken in huis kunnen doen en dat hiervan de uitslag vrijwel direct binnen is, ook worden de kosten hierdoor beperkt.
​
Bacteriologisch onderzoek
In ons laboratorium kunnen wij verschillende bacteriologische onderzoeken uitvoeren.
Bij een bacteriologisch onderzoek wordt gekeken naar de aanwezigheid van bacteriën in bijvoorbeeld urine, ontlasting of oorsmeer. We beschikken over een warmtestoof waar we de voedingsbodem met de uitgestreken bacteriën een aantal dagen worden gekweekt.
​
Hierbij wordt door middel van een antibiogram gekeken voor welke antibioticum de bacterie gevoelig is
​
RÖNTGEN EN ECHO
Röntgen
Bij ons op de praktijk beschikken wij over een digitaal röntgensysteem, waardoor de gemaakte foto's direct beoordeeld kunnen worden. De meeste foto's kunnen door onze dierenartsen gemaakt worden, wanneer er een specialist naar moet kijken hebben wij een radioloog in dienst. Hierdoor worden de kosten beperkt en wordt u niet door gestuurd.
​
Echo
Wij bieden de mogelijkheid om een echo te maken van uw dier. Soms is dit nodig, bijvoorbeeld bij dracht, hartproblemen of om de organen in de buikholte goed te kunnen bekijken.
De meeste echo’s kunnen gedaan worden door onze eigen dierenartsen. Voor de meer specialistischere echo’s sturen wij u door.
GEBITTEN
Gebitsproblemen hond
Acht van de tien honden van 3 jaar en ouder hebben last van gebitsproblemen. Gebitsproblemen zijn pijnlijk en kunnen ook tot problemen van andere organen leiden. Reden genoeg dus om het gebit van uw huisdier goed te verzorgen en regelmatig te laten controleren.
De belangrijkste oorzaak van gebitsproblemen komt door de vorming van tandplak en tandsteen. Tandplak bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën. Het tandplak kan al binnen 24 uur omgezet worden in tandsteen. Zowel tandplak als tandsteen kunnen er voor zorgen dat het tandvlees ontstoken raakt. Als dit tandvleesontsteking uitbreidt kan het verlies geven van tanden en kiezen of zelfs problemen geven aan andere organen door bacteriën die via de bloedbaan naar bijvoorbeeld het hart of de nieren gaan.
Symptomen
Verkleurde aanslag op de tanden/kiezen
Minder eten en dan met name de harde brokken
Moeite met kauwen of aan één zijde kauwen
Stinkende geur uit de bek/slechte adem
Bloederig speeksel/slijm
Bulten rondom de kaken
Aanraking rondom de bek ontwijken/pijnuitingen tijdens het eten
Ziet u een van deze symptomen, neem dan zeker contact op met ons.
​
Onderzoek
Het gehele jaar kunt u bij ons terecht voor een gratis gebitscontrole. Daarnaast controleren wij tijdens de jaarlijkse enting ook altijd het gebit van uw dier.
Zien wij afwijkingen aan het gebit dan is het advies om een tandheelkundige behandeling onder algehele narcose uit te laten voeren.
Preventie en behandeling
Tandplak
Tandplak kan door middel van dagelijks tandenpoetsen makkelijk verwijderd worden, op deze manier verkleint u het risico op gebitsproblemen.
Wat erg belangrijk is, is om van jongs af aan te beginnen met het tandenpoetsen bij uw pup.
Voor speciale dierentandenborstels (waaronder ook de vingertandenborstel) en dierentandpasta, kunt u terecht bij onze balie.
Hieronder een filmpje van het tandenpoetsen bij de hond:
Naast het poetsen bestaan er ook voeding en verzorgende snacks om de dagelijkse gebitsverzorging te ondersteunen. Hierbij onderscheiden we een mechanische en chemische reiniging. Een mechanische reiniging wordt gerealiseerd door de textuur van de voeding, die de vorming van aanslag op de tanden helpt te voorkomen. De chemische werking wordt veroorzaakt door actieve ingrediënten in de voeding en gaat de omzetting van tandplak naar tandsteen tegen. Laat echter het poetsen niet achterwege, dit is de beste mechanische reiniging voor het gebit!
Tandsteen
Bij tandsteen lukt het niet meer om door middel van tandenpoetsen het tandsteen te verwijderen, om dit te verwijderen is een gebitsbehandeling nodig onder algehele narcose.
Zodra het dier onder narcose is, kan pas echt goed in de mondholte gekeken worden. Allereerst wordt het gehele gebit vakkundig gereinigd. Zodra de tanden en kiezen goed zichtbaar zijn, wordt er beoordeeld of er aangetaste tanden en/of kiezen getrokken moeten worden. Als dit noodzakelijk is, zal uw huisdier pijnstilling toegediend krijgen om vervolgens het trekken te gaan starten.
Na de gebitsbehandeling wordt het gebit ook nog gepolijst zodat tandplak minder snel kan gaan aanhechten.
​
Wij zijn specialistisch ontwikkeld in gebitten, hierdoor moeten wij u minder doorsturen en scheelt dit in de kosten.